5.6.16

Høyt og lavt


For et par uker siden ble jeg ferdig med lesning av Høyt og lavt, fra Bjørn Kjos, om historien av Norwegian flyselskapet (Aschehoug, 2015, 390 sider). Det var en fantastisk god bok!

Boken starter og går en god stund med en annenhver kapitel om Bjørn Kjos og en om Norwegians historie. I de kapitelene som fortalte hans egen historie, var jeg etter hvert ikke så veldig interessert i. Kanskje fordi entreprenørskap er det temaet som mest interesserer meg, og var den viktigeste grunnen til at jeg kjøpte boken på først plass.

De kapitelene som snakket om Norwegians historie var ekstremt gode, både på underholdning og entreprenørs fag nivåer. Hvis man tenker på at Norwegian ble, i løpet av bare cirka 10 år, en av de viktigeste lavkostnader flyselskapene i verden, og at det kom ut av den veldig høykostnad lille Norge, er det allerede super spennende å lese og forstå hvordan det ble av.

Boken sier mye, og det er også litt spennende, for meg i hvert fall, det som boken ikke sier. Det blir litt implisitt hvor tough har det vært for alle som måtte handle med Bjørn i løpet av tiden – fordi er det sikkert veldig frustrerende å forhandle med en så sterk type! Og det var også veldig interessant å forstå hvor viktig og sentralt finansen har vært for ham og de andre rundt ham – å ha en business som tjener penger ligger høyere, som verdien for dem, enn alt annet. Mye høyere.

Men én ting er sikker: Bjørn er en spesiell og ekstremt dyktig person, som har en global betydning for Norge. Hans vilje og evne til å gå mot alt som er i veien til suksess er nesten unik. Jeg skal heie på Norwegian i fremtiden og håper at flere som ham dukker opp ikke bare her i Norge men også i steder som mitt hjemlandet Brasil, og i hele verden. Fordi entreprenører som ham forandrer verden. For den beste.

No comments: