15.1.22

Skrue McDuck - Liv og levnet

Jeg ble nylig ferdig med å lese Skrue McDucks Liv og Levnet (tegnet og fortalt av Don Rosa, Egmont, 2016, 448 sider). Og det var en deilig opplevelse.

Først, fordi boken er faktisk en biografi av Skrue McDuck, og legger stor vekt på hvordan klarte han å akkumulere formuen sin. Ja, det stemmer: onkel Skrue ble født fattig, og er en self-made tusinlliardær. For å være mer presis, var Skrue arving av en gammel og hjemsøkt ruin av et slott, som rekke av hans forfedrene hadde eid og bodd på i Skottland, for over 200 år før Skrue ble født. Men ellers hadde han og alle andre rundt seg veldig dårlig råd.

Samtidig hadde Skrue McDuck en stor ambisjon og fikk oppmuntring av faren siden da han som barn tjente sin første mynt, ved å jobbe med skopussing. Og det var starten på et veldig intens og beintøff arbeidsliv for ham i mange tiår. Skrue fikk også mange lærepenger i løpet av årene. For lett var det ikke.

Gjennombruddet for Skrue, da han endelig begynte å tjene penger som til slutt gjorde ham rikk, kom ca. 20 år etter den første mynten. Og i form av gullgraving på Yukon. Der var nok en ny Skrue som jobbet hardt og alene i skjerpet sitt,  i tøff forholder, og allerede ganske påvirket av erfaringene som livet hadde bydd på.

Deretter kunne Skrue bale på med sine investeringer verden rundt, fram til at en dag kjøper han et området i Andeby og begynner å bygge bingen som vi alle kjenner til.

Bortsett fra å ha super detaljerte, inspirerende og vel fortalte historier, inneholder boken også fine introduksjoner før hvert kapittel, der Don Rosa beskriver elementene som han brukte av tidligere Skrues historier for å rekonstruere hans liv. Og her snakker man om mye presisjon og lidenskap!

Til sist, hadde boken en spesiell betydning for meg personlig. Og grunnen til det er at det var nok den første boken jeg leste sammen med dattera mi, som er 8 år gammel. Hvis boken var super spennende for meg som voksen, tror jeg nok at den gjorde enda større inntrykk på henne. Og jeg blir glad om hun også tar med seg litt av læring om hvor mye må man egentlig satse og ofre i livet, om én skal oppnå sine mål.

No comments: